Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával.

Életünkben a legfontosabb az egészségünk! A megelőzés az egészség megőrzés természetes gyógymódja!

egeszseg_kore_-_szervparok.jpg

A szervtől szervig futó nyilacska a Csi-energia. Ez az energia mindenhol ott van, és minden szervben 2 óra hosszat maximálisan működik. Természetesen ilyenkor érdemes pozitívan befolyásolni az adott szervet.

Korábbi oldalamon, az „egészségalatti állapot”-nál már írtam, hogy a hagyományos kínai orvoslás elméleti alapja a Dao. Lényege az, hogy a világon mindennek két forrása van: Jin és Jang, amelyek az eredetileg egységes Csi (Qi) energiából születtek.

A Hagyományos Kínai medicinában egy év nem négy, hanem öt évszakra van osztva. A nyár és az ősz között van még egy időszak a nyárutó, vagy más néven késői nyár.

Az egészség körét az ősszel kezdjük, mert ez az évszak a tisztítás időszaka, és az eredményes egészségmegőrzés a tisztítással kezdődik.

 

Ősz a tisztítás időszaka a hagyományos Kínai medicinában

Miért érzünk ősszel enyhe szomorúságot?

Ennek az oka, hogy fő szerv ősszel a tüdő, és a tüdőhöz kapcsolódó érzelem a szomorúság. Az ősz összesíti az eredményeket és végzi az előzetes szétosztást. Nem véletlen, hogy ebben az évszakban a fő szerepet a tüdő kapja. A tüdő feladata szétoszlatni a szervezetben a folyadékot. A vese kiüríti, de a tüdő oszlatja szét. Emiatt rendkívül fontos, hogy sokat igyunk.

A tüdő nem csak a folyadék szétosztásáért felelős, hanem a szervezet általános hőszabályozásáért is.

A tüdő felel a hang, a torok, a hangszálak állapotáért.Két fajta belső szervünk van: üreges szerv és tömör szerv.

Minden tömör szervnek van üreges párja. A tüdő üreges párja a vastagbél, ahol hatalmas energia-feldolgozás történik.

Lehetetlen rendbe hozni, meggyógyítani az egyik szervet és betegen hagyni a másikat. A tüdő tisztaságot igényel. Nos, a tüdő tisztaságát a vastagbél tisztasága biztosítja.

Ezért kezdünk a tisztítással!

Az ősz eleme a fém. Ősszel nem véletlenül kívánjuk jobban a csípős, fűszeres ételeket. Hiszen szervezetünk is e táplálékokkal akarja elősegíteni a tisztító folyamatokat. 

De ősszel nem ajánlatos fogyni sem, mindenképpen vesztesek leszünk, mert ilyenkor a szervezet a felhalmozásra dolgozik.

 

A normális szomorú állapot télen átváltozik depresszióvá (félelemmé). Sajnos ez tömeges jelenség. A depressziót a tüdő rossz működése okozza. A tüdő pedig nem tud jól működni, ha nem segítünk neki – ha nem hozzuk rendbe a vastagbelet.

 

tel.jpg

Most áttérünk a szervezetünk szempontjából nagyon fontos időszakra, a télre, amikor a vese a legfontosabb szerv.

Arról a szervről van szó, amely az örökölt információkért felelős, hogy milyenek vagyunk mi, és mit fogunk átadni a gyermekeinknek.

A vese felel az energiák erőviszonyáért, a genetikáért, az energia felhasználásáért. A vese a szervezetünk energiaforrása.

A vese kapuja a fül. Mielőtt fülészhez fordulunk, foglalkozzunk egy kicsit a veséinkkel. A hallás romlása mindig összefügg a vese állapotával.

A vese felelős a csontvelő képzéséért, amely viszont a vérképzésért felel.

A vese választja ki a vizeletet és a salakokat.

A Kínaiak egy rendszernek tekintik a vesét, a mellékvesét, a nőgyógyászatot és az urológiát.

A tél eleme a víz. Ekkor tehát kiemelt fontosságot kap a kiválasztó rendszerünk, de a csontozatunk is. Ilyenkor dominál a sós íz.

Egy előadásunk felvétele: mire figyeljünk télen!

 Az előadás címe: csontig hatoló hideg. Előadó: Vass József, vezető tanácsadó.

Témák: Tél a Kínai öt elem rendszerében. Egymásra ható szervek. Csontpusztító ételek és szokások, avagy miért is ne savanyodj (savasodj) be! Csont és immunrendszer erősítés a Tiens készítményeivel.

 

tavasz.jpg

Elérkeztünk a következő évszakhoz, a tavaszhoz. A tavasz legfőbb szerve a máj. Ide tartozika Fa-elem. A tavaszt szimbolizálja a nyitási folyamat, a fejlődés, a virágzás, a megújulás. Máj nélkül semmilyen megújulás, semmilyen anyagcsere nem lehetséges.

A máj megtisztítja a vért, ez a fő feladata. Kiüríti a zsírokat, amíg győzi.

A máj felel az inak rugalmasságáért, az ízületeinkért, a kötőszöveteinkért.

A máj kapuja a szem. Ha könnyezik a szem, ha bepirosodik, ha fáradt, nem a számítógépet kell okolni. Ez a májunk üzenete.

De a máj működése egyenes hatással van a gyomor működésére is.

Így van kitalálva a szervezetünk, és a hagyományos kínai orvostudomány csodálatosan bebizonyította, hogy ha kellőképpen segítjük a szervezetünket, sőt ha megelőzzük a problémákat, és minden szervet támogatunk, akkor előbb-utóbb minden magától rendbe jön.

Apropó, a keleti orvoslás szerint, a fej összefügg a két hólyaggal: az epe- és a húgyhólyaggal. Akik májproblémákkal szenvednek, általában fejfájásban is. Akinek vese- és húgyhólyagproblémája van, hajlamosak a migrénre.

Mivel tudjuk segíteni a májunkat? Ne felejtsük a tisztítást!

 

nyar fo szerve a sziv

A nyár eleme a tűz. Ilyenkor dominál a melegség, az öröm érzése. A nyár legfőbb szerve a szív, (ahogy a máj is) meleg szervnek számít. Mert állandóan átmegy rajta keresztül a legmelegebb biológiai folyadék – a vér.

A szív kapuja a nyelv. Az egész kardiológiai állapot leolvasható a nyelvről, ahogy a keleti orvosok mindig meg is tették.

Hogyan tudunk segíteni szervezetünknek nyáron?

Az összes tápanyag a vékonybélen keresztül szívódik fel.

Nyáron érdemes ásványi anyaggal feltölteni a szervezetet, mert ilyenkor maximális a felszívódás a vékonybélből.

Ez az időszak különösen fontos a gyerekek számára, akik nagyon gyorsan nőnek. Ahhoz, hogy teljes értékű legyen a belső elválasztású rendszerük, hogy ne legyen gond a nemi fejlődésükkel, nyáron kell végezni a teljes mineralizációt.

Amit nyáron eltárolunk, azt ősszel tudjuk elővenni!

Nyáron aktív még a szívburok-meridián. Ez egy valóságos szívpajzs, mely rendkívüli módon igényli a kalciumot és más ásványi anyagokat, ezért igyekezzünk nyáron maximálisan feltölteni.

 

kesonyar a föld eleme

Az utolsó meridián a Föld, a nyár vége. A Föld a közepet szimbolizálja, a fizikai közepet és az energiai közepet is.

A vezetőszerv itt a lép, hozzá csatlakozik a hasnyálmirigy.

A lép feladata megtartani az egyensúlyt, mert ha elmozdul, megjelennek a problémák szervezetünkben. A lépet nyáron legfőképpen vassal tudjuk támogatni.

A lép felelős a táplálék szétosztásáért, a hasnyálmiriggyel együtt.

Ha nincs étvágyunk, vagy éppen túlzottan is van, az a lép és a hasnyálmirigy műve.

A fő íz, amelyet a lép szabályoz az édes. Ha nagyon édesszájúak vagyunk, gondolkozzunk el arról, hogy rendben van-e a lépünk, a hasnyálmirigyünk. Nehéz túlértékelni bármelyik szerv fontosságát, de a lép olyan, mint egy horgony, nagyon nehéz elmozdítani. Viszont a lép eltávolítása nagy tragédia a szervezetnek.

A párhuzamos szerv a gyomor, jó sokáig tud „etetni” minket. Amikor megtisztulunk és egy évig a kör szerint élünk, elég hamar észrevesszük, hogy kevesebbet eszünk. Alapos tisztító kúra után kevésbé leszünk éhesek. Sosem szabad enni 19 és 21 óra között! Ez a gyomor minimális aktivitási ideje. Bármit eszünk ebben az időben, bent nehezedik emésztetlenül.

Ha a nyár érzelme öröm, repülés, minden tökéletes, akkor a késői nyár érzelme az aggodalom. Mindenki, akinek léppel, hasnyálmiriggyel, gyomorral kapcsolatos problémái vannak, aggódnak, idegeskednek.

Egyébként az aggodalom a nyár végén természetes dolog, sosem lehet tudni, mi lesz ősszel és télen.

Akinél problémás a Föld-meridián, az tartsa észben, hogy a nyálkahártya-regenerálás sok Cinket igényel.

 

Ezzel bezárult az egészség köre.

De ha úgy gondoljuk, hogy most megpihenhetünk a babérjainkon, akkor nagyon tévedünk. Módszeresen, minden évszakban, ugyanezt meg kell ismételnünk. Támogatni a szervezetünket az évszakoknak megfelelően. Rendbe kell hoznunk az egészségünket. Meg kell fiatalodnunk és sokkal fiatalabbnak érezzük majd magunkat, mint azt az igazolványképünk mutatja. Ez csak akkor érhető el, ha harmóniában élünk a fizikai testünkkel. Ellenkező esetben ez csak egy megfeszülés, akadályfutás. De minek, ha kellemesen sétálhatunk is a bársonyos fűben?

Nincs az életben semmi olyan, amit ne lehetne rendbe hozni.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 102
Heti: 35
Havi: 994
Össz.: 475 305

Látogatottság növelés
Oldal: Hagyományos Kínai medicina - Az egészség köre
Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával. - © 2008 - 2022 - keletimedicina.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »