Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával.

Életünkben a legfontosabb az egészségünk! A megelőzés az egészség megőrzés természetes gyógymódja!

A kalcium (Ca) puha, könnyű fém, mely az alkáliföldfémek közé tartozik. A földkéregben előforduló elemek közül az ötödik leggyakoribb. Hevesen reagál az oxigénnel és a vízzel, ezért a természetben csak vegyületei (szerves és szervetlen, illetve sói) fordulnak elő. Mint biogén elem, minden élő sejt egyik építőköve, minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. Tehát a kalcium rendkívül fontos szerepet tölt be az élő szervezetekben. Elsősorban a sejtfolyamatokban, de a csontok és a fogak alapját is a kalcium-sók alkotják. Előfordul azonban az izmokban, a vérben, egyéb testnedvekben illetve szervekben. A kalcium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetünkben.

 

A Kalcium rendkívül széleskörű hatással rendelkezik:

1. Mivel a sejtfal szerkezeti eleme, elősegíti a tápanyagok bejutását a sejtbe, illetve segíti a salakanyagok távozását onnan. (segíti a sejtszintű méregtelenítést)

2. Részt vesz a sejtek összeköttetésében, befolyásolja a sejtek közti folyadék sűrűségét, ami hatással van a sejtek működési aktivitására.

3. Elengedhetetlen a véralvadásban.

4. Szükséges az izmok összehúzódásánál és lazulásánál, többek között a szívizomnál is.

5. Részt vesz az enzimműködés szabályozásában.

6. Befolyásolja az inzulintermelést.

7. Anti-hisztamin tulajdonságokkal rendelkezik az allergiás állapotoknál.

8. Fontos szerepet játszik az idegimpulzusok továbbításában (a kalciumhiány fokozott ingerlékenységhez vezet)

9. Elősegíti a megtermékenyítést, mert a spermium elején van egy kalciumképződmény. Olyan, mint egy nyílhegy, amellyel az átüti a pete membránját. Kalciumhiány esetén a spermium nem képes átütni a sejtmembránt, emiatt a megtermékenyítés nem történik meg, ami a férfiak meddőségének egyik oka.

10. Elősegíti a szervezet megfiatalítását, rugalmassá teszi a bőrt, fényessé a hajat, és széppé a körmöket.

11. Építőanyag a szervezet egész kötőszövetrendszere számára, amely magába foglalja az izmot, az izompólyát, az inakat, a bőrt és a csontot.

12. Erősíti az immunrendszert azzal, hogy például a szervezet pH-ját eltolja a lúgos tartományba.

 

Az emberi táplálkozásban is fontos szerepet tölt be a kalcium. Elsősorban gyermekkorban, a fejlődés időszakában elengedhetetlen a csontváz és a fogak egészséges fejlődése szempontjából, így a gyerekek és fiatalok táplálkozásában fontos, hogy mindig jelen legyen a kalcium. De fontos az élet különböző időszakaiban is, mint a terhesség, vagy a klimax idején, csonttörések vagy mozgásszervi problémák alkalmával, de a stresszes életvitel következtében is. A kalcium felvételét segíti a D-vitamin, illetve szükség van a magnéziumra is.  A kalcium bélből való felszívódása a D-vitamin ellátottságtól és a szervezet aktuális igényétől függ. A D-vitamin hatására fokozódik a kalcium felszívódása a bélrendszerből, a szervezet tehát képes általa növelni a kalcium ásványi anyag készletét, ha a táplálék elég kalciumot tartalmaz.

Az emberi szervezet ionizált kalcium napi szükséglete 800-2600 mg.

Ionizált kalcium szedésével a vér pH-ját a gyengén lúgos 7,0-7,4 tartományban lehet tartani, így a kalcium anyagcseréje a vérben optimalizálódik, ami helyreállítja a pajzsmirigy, a máj és a vese működését, vagyis az egészséget.

A kalcium egyik fő forrása az ember számára a tej és a tejtermékek. Nagyobb mennyiségű kalcium fordul elő különböző növények leveleiben (sóska, petrezselyem, metélőhagyma, brokkoli) és magvaiban, a dióban, vagy a mákban.  Táplálékainkban viszont sok esetben nem a megfelelő formában van jelen a kalcium, így annak csak kis százalékát tudja szervezetünk hasznosítani. Élelmiszereink pedig nem ionizált kalciumot tartalmaznak, ezáltal nagy részben kalcium-foszfáttá alakulva salakanyagként távoznak szervezetünkből. De ásványvizeink is leginkább szervetlen, ásványi kalciumot tartalmaznak.

Miért is rendkívül fontos a kalcium rendszeres pótlása?

Bő kalcium tartalmú táplálék esetén a fokozott kalciumbevitel megemeli a vér kalciumszintjét, és a pajzsmirigy a kalcithonin nevű hormont kiválasztja. A hormon hatására nő a kalcium csontokba való beépülése, ezáltal a vér kalciumszintje csökkenhet, a kalcium pedig raktározódik a csontokban. Ha a táplálék kalciumban szegény, vagy a szervezet D-vitamin ellátottsága elégtelen, akkor a felszívódás üteme nem tud lépést és egyensúlyt tartani a széklettel és vizelettel távozó kalcium mennyiségével. A csökkenő kalciumszint a mellékpajzsmirigy parthormon termelődését váltja ki, ami mobilizálja (kiemeli, kiválasztja) a csontokból a szükséges kalciumtartalmat addig, amíg a vér kalciumszintje megfelelő nem lesz. Tehát ha nem biztosítjuk a vér megfelelő kalcium ellátottságát a táplálék által, akkor a szükséges ellátottság csak a csontok mészben való elszegényesedése által valósulhat meg.

Az ionizált (szabad) kalciumnak van a legnagyobb élettani jelentősége!

Nemcsak élettani folyamataink, vagy fejlődésünk elengedhetetlen alkotó eleme, hanem „modern életmódunk” is egyre inkább megköveteli a jelenlétét. Ez pedig a modern ember problémája, a szervezet túl savasodása és a növények szerves kalciumtartalmának drasztikus csökkenése. A környezetünkben lévő mérgező, káros anyagok mind hozzájárulnak a szervezetünk elsavasodásához. A szennyezett levegő, az egészségtelen élelmiszerek szintén fokozzák mindezt, de a stresszes, rohanó életvitel is hozzáteszi a magáét. Aztán sejtjeink is folyamatosan energiát termelnek, ezáltal felhalmozódnak a savas anyagok és salakok, melyeket ki kell tisztítani a szervezetből, különben elsavasodik és ez az immunrendszer gyengüléséhez és számos betegséghez vezet!  Eközben szervezetünk folyamatosan keres lúgtartalékok után, hogy semlegesítse a savas maradékokat, és ha nem pótoljuk, meg is találja a csontjainkban és fogazatunkban. A savanyú ételek és italok fogyasztása tovább növeli szervezetünk kalcium igényét, vagyis pótolnunk kell naponta az ionizált kalciumot. (szerves-, biokalcium) Nem elég fogyasztani a kalciumot, azt fel is kell dolgozni, ehhez viszont sok gyomorsavra van szükség. A 60 éves ember szervezete csupán 25%-át tudja termelni annak a gyomorsav mennyiségének, amelyet 20 évesen termelt. Emiatt idővel a kalciumhiány egyre nő. A TIENS kalciuma alkalmazásakor nincs szükség nagy mennyiségű gyomorsavra, mert a kalcium már ionizált formában van, és pillanatok alatt felszívódik.

Nagyon fontos tényező, hogy a megfelelő táplálkozás és étrend-kiegészítők felvétele mellett is kialakulhat ásványi-anyag hiány, ha pl. a bélrendszer felszívódási és kiválasztási funkciója zavart szenved. Például tisztítókúrák elhanyagolása esetén, amikor a bélrendszer tele van lerakódásokkal és nem képes a tápanyagokat felszívni. Aztán gyakori problémát okoz a Candida albicans nevű gomba, mely egyrészt toxinjával (a gomba anyagcseréje folyamán kialakult méreganyag) elárasztja a szervezetet, másrészt fehéres nyákkal bevonja a bélfalat, és ezáltal akadályozza az ásványi anyagok (vitaminok és egyéb tápanyagok) felszívódását is! A Candida betegség kialakulásáért nagymértékben felelős a nehézfémek fokozott jelenléte a szervezetben. Vagyis a hosszan elhúzódó, lassan felhalmozódó nehézfém mérgezések. (pl. higany, ólom, stb.) A bélrendszer (vékony-, és vastagbél) épsége és megfelelő működése tehát elengedhetetlen az ásványi anyagok felszívódásához. Az immunrendszer, idegrendszer hatékony működéséhez, a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásához.

A WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) kutatásai szerint, csak a kalcium hiánya szervezetünkben közvetve, vagy közvetlenül 147 betegség okozója! Ezért a WHO pályázatot írt ki (nem most, már két évtizeddel korábban) egy hatékony kalcium-készítmény kifejlesztésére. A pályázatot a Tiens által gyártott biokalciumok nyerték. Csak egy összehasonlító adat: a piacon lévő kalcium-készítmények 20-30%ban szívódnak fel, ráadásul nagy százalékban le is rakódnak szervezetünk különböző helyein. A nyertes biokalcium viszont csak nem teljesen (95-98%-ban) és gyorsan felszívódik, lerakódások nélkül.

A másik „modernkori” probléma pedig az élelmiszereink. Főleg a növények, melyek szerves kalciumot állítanak elő, de egyre kevésbé tartalmazzák már a tápanyagokat (ásványi anyagok, vitaminok, stb.). Ennek okai között szerepelnek a kemikáliák, műtrágyák használata, de a túlzott termesztés is kimeríti a termőföldeket. Számos kutatás számol be drasztikus tápanyag csökkenésről, pár évtized leforgása alatt. No és vajon ki bírna 20 fej káposztát, vagy 20 liter házi tejet elfogyasztani egy nap alatt, hogy pótolja szervezete napi tápanyag szükségletét? (Gödöllői Agrártudományi Egyetem adatai az elmúlt 40-év tápanyagvesztéséről)

 

A kalciumhiány tünetei:

Csontok gyenge növekedése, csontritkulás.

Végtagok zsibbadása.

Sajgó fájdalom a lábakban, a derékban, az ízületekben, a felkarban és a bicepszben.

Alvás vagy tornagyakorlatok közben fellépő görcsök; idegrángás, izomrángás, szúró fájdalom a kézfejben.

Fogszuvasodás, fogromlás, fogfájás.

Álmatlanság vagy aluszékonyság.

Általános gyengeség, rossz közérzet.

Memória problémák.

Szédülés, magas vérnyomás.

Száraz bőr, haj- és körömtöredezés, köröm deformáció.

Pajzsmirigy működési zavara.

Bő havi vérzés.

Szívdobogás, szívritmuszavar.

A szervezet gyors elöregedése.

Reuma, ízületi gyulladás.

Érrendszeri problémák.

Daganatos megbetegedések.

Ínyvérzés, elégtelen véralvadás sérüléseknél.

Allergiás hajlam.

 

Mivel a hagyományos kínai orvoslás koncepciója szerint a csontok épségért a vese felel, a kalciumot este 17-19 óra között kell bevenni, amikor legaktívabb a vese meridián.

Végül záró gondolatom: ne higgyük azt, hogyha jóllakottak vagyunk, akkor minden rendben van. Jól táplált kinézetünk sok esetben a sok zsírnak, szénhidrátnak, vagy a nem megfelelő fehérjéknek köszönhető, miközben sejtjeink éheznek! Tehát elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, változatos és helyes arányokon alapuló táplálkozás. Ahogyan a WHO is felhívja a figyelmet, hogy a szervezetünk nem kívánatos folyamatainak elindulásához, túlnyomó többségben a helytelen táplálkozásból eredő tápanyaghiány vezet! Betegségeink több mint 75%-át a tápanyaghiány okozza.

Te helyesen táplálkozol?

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 102
Heti: 61
Havi: 1 020
Össz.: 475 331

Látogatottság növelés
Oldal: Kalcium az élet számára nélkülözhetetlen ásvány
Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával. - © 2008 - 2022 - keletimedicina.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »