Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával.

Életünkben a legfontosabb az egészségünk! A megelőzés az egészség megőrzés természetes gyógymódja!

Kis türelem és kitartás után Ön is elsajátíthatja ezt az egyszerű, de hatékony önkezelési módot: a fül-akupresszúrát. (egy kiválasztott pont nyomása, dörzsölése)

 

fül-akupresszúra: pontok, mellyek nyomásával-masszírozásával segíthetünk a szervezetünknek

 

„Gyógyszertári” (endokrin, gyulladáscsökkentő) pont

Minden emberi szervezet képes előállítani a számára szükséges gyógyszert. Amikor megbetegszünk, a belső „gyógyszertárunk” olyan anyagokat állít elő, amire a szervezetünknek a gyógyuláshoz szüksége van és elküldi azokat a megfelelő helyre. Ezt önszabályozásnak nevezzük. Amikor ez a szerkezet óramű pontossággal működik, akkor semmilyen külső segítségre nincs szükség, de amikor ebbe az önszabályozási mechanizmusba hiba csúszik, akkor külsőleg bevitt gyógyszereket kell igénybe venni. Sok estben azonban nem szintetikus gyógyszerekre, csak ennek a mechanizmusnak a serkentésére van szükség és az elért eredmény ugyanaz lesz. Ezt a laboratóriumot a szervezetünkben az endokrin szervek – a hipofízis, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a prosztata – képviselik. Ők a felelősek a szervezetünk számára szükséges gyógyszerek előállításáért.
A fülkagylón található pontok egyikének masszírozásával ez a folyamat normalizálódik. Ezért neveztük el - „gyógyszertári” pontnak. Ahogy ez a rajzon is látszik, ez a pont a fül elülső részén, a külső hallójárat előtt, az úgynevezett fülcsapban helyezkedik el.
Ennek a pontnak a masszírozása minden betegségben indokolt, mivel gyulladáscsökkentő, antiallergikus és anyagcsere szabályzó tulajdonságokkal bír.

A vegetatív idegrendszer pontja

Az agykéregből minden szervünk felé az idegszálak sokasága ágazódik. Ez a belső csatornákon, úgymond „interneten”, a vegetatív idegrendszeren keresztül halad át. A latin szóból fordított „vegetatív” = „növényi eredetű”-t jelent.
Ha Ön egy falevelet a napsugarakkal átvilágít, láthatóvá válnak benne, mint a pókháló, bizonyos erek. Így van ez a mi szervezetünkben is. Pókhálószerűen szövi át testünket a perifériás vegetatív idegrendszer.
Ezért a megbetegedésnek nem az anyagcserezavar, a megfázás vagy valamilyen vírus az okozója, hanem az önszabályozás mechanizmusában történő hiba, amit a vegetatív idegrendszer irányít. Mivel ez a rendszer a felelős a megbetegedéseinkért, így a gyógyulásunkért is, amire, mint a pókháló szálain keresztül, a megfelelő pont masszírozásával tudunk hatni. Hogy hol található ez a pont, az ábrázolásból bizonyára kiderül. A masszírozás pedig ugyanúgy történik, mint a többi pontnál.
Ennek a pontnak a masszírozásával megszüntethető az erek, a hörgők, a bélrendszer, az epe- és húgyvezetékek, vagy a méh görcsös összehúzódásai.

Ezt a pontot nagyon sokfajta problémánál használhatjuk, de főleg az érfalak izomtónusának rendellenességénél, magas és alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, székrekedés, asztma, vesekő, de klimax esetében is.
A pontra való ráhatás a koszorúserek sima izomzatának az ellazulásához vezet, és így gyógyító hatású lehet a szívszorulás, ritmuszavar, infarktusos állapotokban.
Az érfalak sima izomzatának az ellazításával a vérnyomás is csökken. A hatás azonban nem az egy-kétszeri alkalommal, hanem három-négy héten át végzett rendszeres masszírozás után figyelhető meg.
A pont masszírozásával nem csak ellazítjuk, hanem normalizáljuk az érfalak összehúzódási készségét, ezért használható magas és alacsony vérnyomás, valamint visszértágulat esetében is.
Az asztma – a hörgők sima izomzatának görcsös összehúzódása. A görcshajlam csökkentése a vegetatív idegrendszeren keresztül azt eredményezi, hogy a rohamok enyhébb lefolyásúak lesznek, könnyebb esetekben akár meg is szűnhetnek.
Vesekövesség esetében, amikor nem is a kő, hanem csak egy kis homok távozik a húgyvezetéken keresztül, annak görcsös összehúzódását eredményezi, és olyan fájdalommal jár, amitől a plafonra lehetne mászni.
Vagy volt-e olyan, hogy egy kenyérmorzsa csúszott félre a torkában? Az ilyenkor jelentkező erős köhögés arról tanúskodik, hogy egy picinyke morzsa is a gége görcsös összehúzódását eredményezheti.
Ugyanezek a folyamatok játszódnak le a húgyvezetékekben a homok, vagy kő ürülésekor, és ha a görcsös összehúzódást csökkenteni tudja, akkor az ürítés nem jár akkora fájdalommal.
A vegetatív idegrendszeri ponttal normalizálható az epehólyag munkája, megelőzhető a pangás, majd az epekő kialakulása, de gyorsíthatók az epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás gyógyulásának folyamatai is.
A bélgyulladás szintén az izomtónus rendellenes működését eredményezi, csak ez esetben, a vastagbélben. Ilyenkor is számíthatunk ennek a pontnak a jótékony hatására.
A vegetatív idegrendszeri pont használható sürgősségi esetekben is. Ha tanúi annak, hogy valaki a szívéhez kap, elveszíti az eszméletét, valamilyen rohama lesz, úgy bátran kezdjék el masszírozni mutatóujjaikkal a vegetatív idegrendszer pontot, mindkét fülkagylón. Fontos tudni, hogy a masszírozásnak nincsenek ellenjavallatai. Ezért, ha nincs is szakirányú képesítésük, aminek a segítségével megállapítható lenne, hogy az illető miért vesztette el az eszméletét, vagy egyáltalán eszméletvesztés-e, amit észleltek, vagy epilepsziás roham, cukorbetegeknél kóma, nem tudnak ártani, de segíteni annál inkább. A bajbajutott légzésére figyeljenek, de ha az nem észlelhető, úgy a masszírozást a saját légzésük ritmusában végezzék. Néha két perces masszírozás is elegendő, hogy az akut rohamot megállítsa.

 

Az agy pontja (fej)

Az akupresszúra általában a pszichoszomatikus rendellenességek esetében javallott. Ezek közé azon testi „nyavalyáink" tartoznak, amelyek kialakulása az agykéreghez kapcsolódik és a gyógyulás érdekében az agy pontját is masszíroznunk kell. Az agykéreg a szabályozója minden folyamatnak, ami a szervezetben történik. Ebből következik, hogy ezt a pontot ne csak akkor használjuk, ha fejfájásunk van, de minden más esetben is. Masszírozásával a pszichés egyensúlyt állítjuk be és megszűnik az ingerlékenység, a depresszió, javul a közérzetünk és az emlékezőkészségünk, normalizálódik az alvás, megszűnik a fejfájás. Ennek a pontnak a masszírozásával a szervezet megerősíti az önszabályzó mechanizmust és a továbbiakban az egészség fenntartásának érdekében nem lesz mindig szükség a gyógyszerek segítségére.
Ez a pont használható a pszichés betegségek esetében is.

Az agykéreg pontjának a masszírozása képes megszüntetni a fejfájást és minden más jellegű fájdalmat. Például, a fülkagylón vannak olyan pontok, amiket fogfájás esetén kell használni.

Ez a három pont, ami az idegrendszerre és az agyra gyakorol hatást, a legfontosabbak közé tartozik a fülkagylón lévő pontok sorában. Csak ennek a pontoknak a masszírozásával sok kellemetlen érzéstől és problémától megszabadulhat, mivel a folyamatok szabályozása nem az egyes szervekben, hanem a szervezet egészében történik.
A sorrend – először 30 nyomás (minden kilégzésnél egyszer nyomni, könnyű, kellemes fájdalomérzetig) az endokrin, azt követően a vegetatív idegrendszer, majd az agy pontjaira.

 

A szív és a tüdő pontja

A fülkagyló legmélyebb pontján helyezkedik el. Annak érdekében, hogy megtaláljuk ezt a pontot, mutatóujjunkkal keressük meg a külső hallójáratot, majd csúsztassuk el az ujjunkat 1 cm-rel a tarkó irányába. Erre a pontra is, ugyanúgy, mint a többire a mutatóujjunkkal kell nyomást gyakorolni.
Tulajdonképpen nem is egy, hanem két pontról van itt szó, de annyira közel vannak egymáshoz, hogy az ujjunk egyszerre mindkettőre nyomást gyakorol. A szív és tüdő a szervezetben is egymás közelében található, épp ezért a pontok sem lehetnek távol egymástól. A két pont egyidejű masszírozása, mint korábban már említettem, semmilyen ártalommal nem jár. Ha a szív pontját válasszuk ki célul és véletlenül a tüdő pontját is érintjük, az nem fog reagálni, viszont, ha ott is van egy kis probléma, akkor a masszírozás a tüdőre is jó hatással lesz.
Ezt a pontot szívszorulás infarktus, szívritmus zavar, érrendszeri izomtónus rendellenesség a szív fejlődési rendellenessége, magas vérnyomás, hörghurut, tüdőgyulladás, asztma esetében használja.
Van ennek a pontnak még egy jó tulajdonsága. Rendszeres masszírozásával le lehet szokni a dohányzásról. Az agykéreg pontjára hatva pedig, a pszichológiai függőséget tudják megszüntetni. A tüdő pontjának a masszírozása a légcső és a hörgők nyálkahártyájának érzékenységét fokozva a cigaretta füstje iránt fizikai undort produkálva. Annak, aki le akar szokni a dohányzásról, ez a két pont nagy segítséget jelent.

 

A gyomor és a bélrendszer pontja

Könnyű megtalálni. Amennyiben a szív pontján elhelyezkedő ujjunkat kb. 1 cm-rel feljebb toljuk, úgy érezni fogunk egy lapos porcszerűséget. Ebben a porcban van egy kis bemélyedés, barázda. Itt található hát a gyomor-bélrendszer felső szakasza.
Ahogyan azt az elnevezésből is könnyű kitalálni, ezt a pontot akkor masszírozza, ha gyomor nyálkahártya, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladása, székrekedése, májbetegsége, stb., emésztőrendszeri problémája adódik.

 

Derék és a nyak pontja

A fülkagyló olyan, mint az anyaméhben fekvő magzat. Ahol az embrió feje helyezkedik el - ott található az agy pontja, ahol a szíve - ott a fülkagylón is a szív pontját találják meg, stb. A rajzon kijelölt porcra vetíthető ki az egész gerincoszlop. A nyaki szakasz pontja az agy pontja mellett, a derék szakasz pontja pedig az embrió derékcsigolyáinak vetületében található.
Ezeket a pontokat akkor masszírozza, ha a csigolyatestek meszesedéséről, lumbágóról, bordaközi idegbecsípődésről, gerincfájdalomról vagy sérülésről, feszült hátizmokról van szó.

 

Szexuális pont

Serkentőleg hat a szexuális vágyra, a potenciálra. De kedves Férfi társaim arról ne feledkezzenek meg, hogy a nők a fülükkel „szeretnek” és a fül nemcsak a masszírozás tárgyát képező testrész. (szép dolgokat is kell fülbe súgni Nekik)

 

A látásért felelős pont

Van egy legenda arról, hogy mit is kell tenni ahhoz, hogy látásunk még idős korban is olyan legyen, mint az éles szemű sasé. A vadászok ezt úgy oldották meg, hogy a fülcimpájukat átlyukasztották. Természetesen nem voltak jártasok a keleti gyógymódokban, azért tették ezt, mert a tapasztalataikra hagyatkoztak.
Rosszabbodó látás esetén azonban nem feltétlenül kell átlyukasztani a fülcimpát, elég, ha naponta pár alkalommal megmasszírozzuk a látásért felelős pontot és speciális szemtornát végzünk.

 

Stressz-oldó pont

Ez a pont egy háromszög alakú gödörben helyezkedik el a fülkagyló felső részén. Mérsékeli a szervezetet ért stressz hatására kiváltott reakcióját. Épp ezért nyugtató és az éjszakai órákban altató hatást tanúsít. Oldja a félelmet, fóbiákat, görcsöket. Használata neurózisok, stresszhelyzet, pszichés problémák esetében javasolt.
A stressz-oldó pont és az agy pontjai tökéletesen kiegészítik egymást. Ha hirtelen felzaklatott minket valaki, vagy valami, mindként fülünkön nyomjuk meg e pontot erősen mutatóujjunkkal úgy, hogy közben visszatartjuk a lélegzetünket. (a kilégzés után visszatartott levegővétel, mivel növeli a széngázok koncentrációját a vérben, önmagában is nyugtató hatással bír) Mondjuk ki bátran magunkból a haragunkat, ne tartsuk vissza, tehát reagáljuk le. A titok nyitja, hogy az Önt ért sértésekre reagálni kell, hogy kioldja azokat, nehogy tudat alatt „jó” munkát végezzenek. Ha ezek után is úgy érzi, hogy nem nyugodott meg még kellőképpen, akkor masszírozza meg az agy pontját is.

 

Milyen gyakran kell elvégezni a masszírozást?

Megelőzés céljából a napi egy alkalommal történő, enyhébb rosszullét esetében kétszeri (reggel-este), rossz közérzet esetében pedig naponta háromszori masszírozását javasolt.

 

Lehet-e ártani a fülkagylón lévő pontok masszírozásával?

Nem. Ne féljen, hogy nem azt a pontot nyomja, vagy nem kellő erősséggel nyomja meg. A szervezet majd válaszol rá, mégpedig úgy, hogy ha nem azt a pontot, nem kellő intenzitással nyomkodja, akkor semmiféle reakciót nem fog észlelni. Épp úgy működi ez, mint egy kulcs, ha a zárba illő, kinyitja az ajtót, ha nem, hát akkor nem történik semmi.

 

A fülkagylón elhelyezkedő pontok kombinációs lehetőségei:

A masszírozást mindig azzal a ponttal kezdje, amelyik a problémás szervünkkel kapcsolatos, mint pl. a szív, derék, vagy a gyomor pontjaival.
Akkor, ha a probléma a gyulladásokkal és anyagcserével kapcsolatos, úgy az endokrin („gyógyszertári”) pontot alkalmazza. Amennyiben Ön azt észleli, hogy a rossz közérzet görcsös összehúzódásokkal jár, akkor az endokrin pont helyett a vegetatív idegrendszer pontját használja a masszírozásnál. Ne tartson attól, hogy nincs kellő egészségügyi képesítése annak eldöntésére, hogy melyik pontot masszírozza elsőként, mivel mindkettő használható, szinte minden probléma esetében. Abban az esetben, ha több mint egyszer masszírozza naponta a pontokat, akkor először az egyik, majd a következő alkalommal, a másik ponttal kezdje el a masszírozást.
Egyszerre három pont masszírozása javasolt, melyek közül az utolsó az agy pontja legyen.
Például:
Gyomor nyálkahártya gyulladás, gyomorfekély: reggel a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; napközben a gyomor pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.
Derékfájás: reggel a derék pontja – endokrin pont –az agy pontja; napközben a derék pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; este újra a derék pontja - endokrin pont – az agy pontja.
Szívtájéki fájdalom: reggel a szív pontja – vegetatív idegrendszer pontja - az agy pontja; napközben a szív pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a szív pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.

Egy „csokor” betegség esetében, ha nem tudnak eligazodni, hogy milyen pontot kell masszírozni a fülkagylón, akkor a három alappont akupresszúrás masszírozása javaslott, mégpedig: az endokrin pont – a vegetatív idegrendszer pontja – és az agy pontja.

Van-e ellenjavallat a fülkagylón lévő pontok ujjal történő masszírozásával kapcsolatban?

Hoang Bao Tau, a Keleti gyógyítással foglalkozó Főiskola professzora szerint: „ennek a masszírozásnak a végzése csak a hasüregben jelentkező éles fájdalom esetén tilos, amíg a végleges diagnózist felállítják.”

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 102
Heti: 19
Havi: 978
Össz.: 475 289

Látogatottság növelés
Oldal: Fül akupresszúra
Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával. - © 2008 - 2022 - keletimedicina.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »