Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával.

Életünkben a legfontosabb az egészségünk! A megelőzés az egészség megőrzés természetes gyógymódja!

HKO, az életenergiáról (Qi) és a Yin-Yang elméletről.

 

A hagyományos kínai orvoslás elméleti alapja a Dao. A lényege az, hogy a világon mindennek van két forrása: Yin és Yang, amelyek az eredetileg egységes Qi (ejtsd: csi) energiából születtek. Ez a világegyetem, a kozmosz energiája, a külső csi. Aztán van a belső csi, a mi saját életenergiánk, melyet öröklünk szüleinktől, illetve folyamatosan „megkaphatunk” a külvilágból. A Csi koncepció szerint az ember és a világegyetem össze vannak kapcsolva a csi energiával. E kifejezés alatt a kínai orvostudományban egy finom szubsztanciát értenek, amely nem érzékelhető az érzékszerveinkkel vagy a műszerekkel. Olyan fogalmakkal lehet talán leírni, mint az életerő, szellem, hangulat. A csi életenergia hatására működik az egész szervezet. Az ember a külső világból kapja a táplálékot és a levegőt, ezért annak egyensúlyától függ az egészsége. A külső csi, bekerülvén az emberi szervezetbe, részlegesen átalakul belső csi-vé, a belső csi - elhagyva a testet - átalakul külső csi-vé. Így játszódik le a csi állandó körforgása. Tehát az életenergia, a külső csi a táplálékkal és levegővel jut a szervezetbe. A légző- és emésztőrendszerek állapotától függ, hogy mennyire tudnak telítődni az energiával, és ettől függ a szervezet általános állapota. Ez az egész testben meghatározott rend szerint keringő energia szabályozza a szervezet fejlődését, növekedését, védelmezi a testet és létrehozza az egyensúly állapotát. Működése kulcsfontosságú a hagyományos kínai medicinában, hiszen harmonikus eloszlása és akadálytalan keringése az egészség feltétele.  A szervezet csi-je aktív kölcsönhatást fejt ki az összes szövetre, különösen a vérre. A vér harmonikus cirkulációja tartja fenn az erős szellemet. A csi gyengülése vérkeringési zavart okoz, a vérpangás pedig a csi pangását. Nincs olyan hely a szervezetben, ahová nem jutna életenergia. A csi áramlásától függően a szervezet működése gyorsul, vagy lassul.

12_fo_meridian

Az emberi szervezetben a csi energia meridiánokon kering (Cin-Lo koncepció).  12 páros és 2 páratlan meridiánon, vagyis csatornákon, amelyeknek nincsen anatómiai megfelelője. Az életenergia sorban áthalad a test minden szervén, egy nap alatt egy egész kört megtéve. Minden meridiánnak van maximális és minimális aktivitási időszaka.A maximális aktivitás időszakát nevezik a "szerv órái-nak", 2 óráig tart, és az adott szervnek ez a legjobb ideje a befolyásolására (gyógyítására). Ha tudjuk a napnak azt az időszakát (ismerjük a szervórát), amikor az adott szerven keresztül maximális energia áramlik, akkor tudjuk ezt a szervet leghatékonyabban gyógyítani. Következésképpen a gyógyítás, szigorúan meghatározott időben a leghatásosabb. A meridián rendszeren keresztül segíthetjük az energiaáramlást, oldhatjuk a blokkokat, illetve életenergiával tölthetjük fel a hiányt szenvedő szervünket. Ha az energia áramlásába akadály gördül az érintett meridiánhoz tartozó szervek a blokk felett túl energetizáltak alatta pedig energiahiányosak lesznek, és ebből a diszharmonikus állapotból könnyen kialakul valamilyen betegség. Testünk jobb és bal oldalán hat-hat, párosan elhelyezkedő meridián található. A jin-meridiánok testünk elülső részén, hasunkon karjaink és lábaink belső oldalán futnak végig. A jang-meridiánok a hátunkon, karjaink és lábaink külső oldalán vezetik a csi-t. Az életenergia egyensúlyból való kibillenését a helytelen életmódtól, és táplálkozástól kezdve a tartós megerőltetésen át, az időjárás hatásain keresztül a sérülésekig sok minden okozhatja. A kínai gyógyászat szerint egészségünk szempontjából nem egyes szerveink, csontjaink, izmaink, idegeink hibátlan működése a fontos, hanem az életenergia, a csi szabad áramlása. Ha ez akadálytalanul áramolhat a meridiánokon, akkor a szerveink, és mi magunk is egészségesek maradunk.

A modem biofizika bebizonyította, hogy a meridián rendszer tényleg létezik! 

jin-jang elmélet 

A kínai filozófiában a Yin és a Yang (ejtsd: jin, jang) jel először a Ji King-ben (Változások Könyve) szerepel, kb. i.e. 1250 körül. A Jin jel jelentése: „a hegy árnyékos oldala”, a jang jel jelentése pedig: „a hegy napos oldala”. Ez az ősi bölcsesség, miszerint fény nincs árnyék nélkül, vagyis egyik sem létezhet a másik nélkül. Kettejük dinamikus együttműködése a mindenség egysége és egyensúlya. A Sárga Császár Belgyógyászati könyve szerint „a Jin és a Jang megkülönböztethető, de el nem választható". A Jin és a Jang ellenállnak egymásnak, kölcsönösen függnek egymástól, és meghatározott körülmények között egymásba alakulnak.

Az ősi filozófusok képi ábrázolása szerint (TajCsi Tu), a fehér szín a Jangot tükrözi, a fekete pedig a Jint. A kép jelzi az ellentétet és az összefüggést, a mozgást. A görbe vonallal az egymásba való átalakulási képességüket ábrázolták, a pont pedig a csírája (kezdete) a másikban.

A Jing-Jang elmélet megismerése feltétlenül fontos mind a gyógyászat, mind a kínai gondolkodási rendszer megértése szempontjából. Eszerint a világ egységes egész, és ez az egész a két ellentét egyenlő arányának a következménye. A Jin-Jang koncepció olyan rendszer, amely a két pólus által alkotott egységen alapul. Önállóan sem energiájuk, sem anyagi természetük nincs. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a Jin és a Jang jelleget pl. nappal-éjszaka, hideg-meleg, mozgás-állás, vagy férfi-nő stb. A Tao elve szerint semmilyen dolog nem létezhet csupán magában, vagy önmagáért. Így azt mondhatjuk, hogy a világ a Jin és a Jang jellegű erők állandó változásból áll. Ezek az erők normális körülmények között egyensúlyban vannak. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban.

A kezdeti, ősi jellemzésnél a Jang és Jin szimbólumai a tűz és a víz ellentétét és tulajdonságait hordozták. A tűz minden tulajdonságát a Jang-hoz lehet sorolni: forró, fényes, erős, lendületes, felfelé és kifelé tartó mozgás. A víz minden tulajdonságát pedig a Jin-hez lehet sorolni: hideg, sötét, lassú, lefelé és befelé tartó mozgás. Aztán ezeket az ellentétpárokat és jellemző tulajdonságokat szisztematikusan alkalmazták a világra, a természetre, az évszakokra, de magára az emberre is. Az emberi testben végbemenő folyamatok is jellemezhetőek ezzel az elmélettel. Ha ezek a folyamatok normálisan a maguk rendes idejében zajlanak, akkor relatív egyensúly van az emberi szervezetben, és egészségesen funkcionál. Ha ez az egyensúly bármely ok miatt nem tartható fent, akkor alakul ki a betegség.

Ahogy a korábban leírtakból láthatjuk a Jin-Jang elv nagyon fontos része a hagyományos kínai orvoslásnak. Az ember főbb szerveit és az őket tápláló csatornákat is felosztották Jin vagy Jang jellegük szerint. Ennek a diagnosztika és a terápia szempontjából volt nagy jelentősége, hiszen az egyensúlyt a hiányt szenvedő szerv párjával lehetett megtámogatni, ezáltal erősíteni. De ez megfordítva is igaz, mivel a túlműködő szerv elnyomhatja a másikat és károsan hat vissza rá. Az un. szervpárok is fontos eleme a HKO-nak. A Csan-Fu koncepció (csan, vagy zan = tömör; fu = üreges) szerint tömör szervnek van üreges párja és ezek a szervpárok is a Jin-Jang elmélet szerint vannak egymás mellé rendelve. Jin jellegű (tömör) szervek a szív, tüdő, lép, vese, máj. Jang jellegű (üreges) szervek a gyomor, vastagbél, vékonybél, húgy- és epehólyag. A Csan-szervek funkciója az, hogy tápanyagokat, Csi-t (életenergiát), vért és nedveket termelnek és gyűjtenek (életszubsztancia). Míg a Fu-szervek szerepe, hogy megvalósítják az emésztést, a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kivezetését.

A lényegét megfogalmazva a HKO-nak: "A jang túlsúlya a jin gyengeségéhez vezet." Ez alapján keresik a problémák okait és a megoldást is rá.

Tehát igyekezzünk a Csi-t, az öröklöttet okosan beosztani, és a megszerezhetőt pedig mindig feltölteni. Helyes és tudatos táplálkozással, a tiszta levegővel, mozgással a természetben. Ha a mozgásra kevés időnk van, segítségünkre lehet a Tiens Chi-gépe (ez az un. orvosi, eredeti változat), mely segít feltölteni az életenergiánkat, oxigént jutat a vérünkbe, melyet egy kellemes „pezsgő” érzés jelez, és segít a testünk méregtelenítésében is.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 102
Heti: 36
Havi: 995
Össz.: 475 306

Látogatottság növelés
Oldal: HKO - Qi és a Yin-Yang elmélet
Természetes gyógymódok és egészség megőrzés a keleti medicinával. - © 2008 - 2022 - keletimedicina.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »